Innovative Software
Prima paginaIon ViduFile de istorieCartea de onoareAlbum fotoAudio

Ion Vidu s-a nascut la 17 decembrie, in localitatea Minerau, din judetul Arad. A fost compozitor si dirijor, "un maestru al muzicii corale romanesti", cum il numeste biograful sau principal, muzicologul Viorel Cosma. Studiile si le-a facut la Conservatorul din Arad (1880 - 1881), Caransebes (1885), urmand apoi cursurile de armonie si dirijat la Iasi (1890 - 1891), cu marele compozitor Gavriil Muzicescu. A predat muzica la Arad si in imprejurimi, intre anii 1881 - 1883 si 1884 - 1888, si in Lugoj, la Scoala confesionala (1888 - 1918), Liceul "Coriolan Brediceanu" (1919 - 1928), incheindu-si cariera didactica cu functia de inspector general de muzica pentru scolile normale din tara. Pe langa catedra a desfasurat o vasta si prodigioasa activitate de creatie, de dirijor al "Reuniunii romane de cantari si muzica" din Lugoj, publicist si animator, in aceasta ultima calitate detine si functia de presedinte al Asociatiei corurilor si fanfarelor romane din Banat (1822 - 1931).

Aria creatiei sale este vasta: muzica de teatru, vocal-simfonica, de pian, dar se remarca prin lucrarile corale: Din sezatoare, Ana Lugojana, Rasunetul Ardealului, Preste deal, Negruta, Moartea lui Mihai eroul, Stefan si Dunarea etc., care sunt piese antologice ale muzicii noastre corale romanesti; ele fac parte din fondul de aur al componisticii clasice, adevarate pietre de incercare pentru corurile de performanta artistica. Intre creatiile corale ale lui Ion Vidu, la loc de cinste se randuieste muzica corala religioasa pentru trei voci egale, pentru cor barbatesc si pentru cor mixt, care cuprinde un vast repertoriu: liturghii, cantari funebrale, pricesne, tropare, axioane, imnuri, colinde etc. - repertoriu atat de necesar, in special in Banat, unde miscarea corala bisericeasca a luat un mare avant, necunoscut in multe provincii romanesti. Ion Vidu a compus aceasta muzica religioasa "cu pietatea cuvenita", si o depune "pe altarul Bisericii poporului romanesc, intru marirea lui Dumnezeu... care a sustinut flacara credintei pururea aprinsa in inima acestui popor". Creatia muzicala religioasa a lui Ion Vidu are la baza cantarea bisericeasca traditionala de strana din Banat, unele lucrari fiind printre cele mai izbutite din repertoriul ortodox, ca de exemplu pagini de muzica corala religioasa din repertoriul religios, ca de exemplu priceasna Craciunului, Mantuire.

Prin intreaga sa activitate de culegator de folclor - Cantece, doine si strigaturi - , si compozitor, cultiva indeosebi genul coral. Ion Vidu a fost o personalitate de prima marime in muzica corala romaneasca de la sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului nostru. El deschide drumul creatiei si miscarii muzicale din Banat, ceea ce i-a atras pretuirea lui Gavriil Muzicescu, Alfonso Castaldi, D. G. Kiriac, St. I. Paulian si Constantin Grigoriu. Acelasi compozitor a prelucrat coral, cu daruire si emotie, muzica noastra religioasa de strana si colindele vechi, fiind omul care si-a dat seama de originalitatea si valoarea lor artistica, convins de faptul ca, alaturi de folclorul laic, ele fac parte din acelasi tezaur al culturii romanesti, create de-a lungul timpului, in aceasta parte de tara.

Compozitor, folclorist, dirijor, scriitor, profesor si publicist, "factor de unitate nationala", cum afirma N. Iorga, organizator si promotor al miscarii corale din Banat, Ion Vidu a ocupat un loc aparte in viata spirituala a romanilor. A scris studii, articole, eseuri, cronici muzicale, poezii, pamflete atat in presa lugojeana cat si in cea centrala, a organizat cursuri pentru dirijorii de coruri, a luptat ca in viata oamenilor sa se introneze binele si dreptatea, fiind un intermediar intre om si divinitate. Sunt numeroase referinte care privesc viata si activitatea compozitorului lugojean. Acelasi Nicolae Iorga scria: "Omul celor mai dulci cantari romanesti, acela ale carui duioase melodii ne suna in ureche la singura pomenire a numelui sau, banateanul care, in mijlocul strigatelor ragusite ale ambitiilor ce vor ministere si milioane, a ramas in lumea sa de inalta idealitate, Ion Vidu, ne lasa".